Wat vliegt de tijd toch!
De eerste tekenen van de herfst zijn reeds stilaan merkbaar. Kijk maar naar de oranjerode kleur van de lijsterbessen. Eerder deze week zag ik de eerste pompoenen al te koop liggen langs de straatkant. En de braambessen worden steeds rijper en rijper. Uiteraard had ik een potje meegebracht om te vullen. Uit het wild verzamelen of oogsten is één van de dingen die ik het liefste doe. Of het nu om vruchten, bessen, kruiden of bloemen gaat. Zou mijn oerinstinct van verzamelaar dan naar boven komen?
Dat de tijd snel gaat, is ook te merken op deze blog... Wat is het lang geleden dat ik nog eens een bericht postte! Hoog tijd om daar verandering in te brengen. Excuses zoeken doe ik niet. Beloftes maken dat ik vanaf nu regelmatig zal bloggen evenmin (zelfkennis is het begin van alle wijsheid...). Misschien is het hier zo stil doordat ik het laatste jaar regelmatig foto's post op Instagram. Want ja, beelden verzamelen en bewaren doe ik ook heel graag.
Een Atalanta vlinder die bereid was om te poseren voor mijn fototoestel... Neergestreken op het wilgeroosje, mijn lievelingsbloem van het moment.
Onderweg naar huis kocht ik bij de appelboer lekkere, knapperige Jonagold appels en eenmaal thuis maakte ik samen met de braambessen deze overheerlijke crumble.
Hier volgt het recept dat ik enkele jaren geleden kreeg van een vriendin en dat oorspronkelijk van Piet Huysentruyt afkomstig is.
Recept voor crumble met appels en braambessen
Benodigdheden:
- 3 appels
- braambessen
- 150 gram bloem
- 150 gram suiker
- 100 gram boter (type Solo of Alpro bakken en braden)
- 4 speculaaskoekjes
- 4 eetlepels suiker
- 4 eetlepels amandelpoeder
Bereiding:
- meng de bloem, suiker, boter en de verbrokkelde speculaas (tip: doe ze in een plastic zak en ga hier met de deegrol over om ze gemakkelijk te verkruimelen) tot een kruimelig deeg
- schil de appels en snijd ze in blokjes van 1 cm
- meng de appels met de braambessen, de 4 lepels suiker en de 4 lepels amandelpoeder en doe dit mengsel in een vuurvaste ovenschaal
- overstrooi het geheel rijkelijk met het kruimeldeeg
- zet gedurende 20 minuten in een oven van 180°C
Ik vind dit een overheerlijk fruitdessert, om duimen en vingers bij af te likken! Ook lekker en extra feestelijk met een bolletje vanille ijs erbij, mmm...
Lieve groeten,
Hilde
De crumble ziet er lekker uit, dank u voor het recept, ga ik zeker eens maken.
BeantwoordenVerwijderenGeniet nog verder van de natuur.
Prettig weekend,
Martine
Gezellig om wat van je te lezen. En het gaat inderdaad heel erg snel. Stiekem verheug ik me ook altijd op de tijd na de zomer. Niet meer zo warm en al die geuren en kleuren en prachtig licht. :-)) XX Esther
BeantwoordenVerwijderenWelkom terug!!! Dat heeft inderdaad een tijdje op zich laten wachten. :-) Heerlijk receptje van de crumble... ga ik deze week ook eens maken alleen zijn de braambessen hier nog lang niet rijp. Herfst is leuk maar ik hoop eerst toch nog op een mooie nazomer.
BeantwoordenVerwijderen